Digital föreläsning 2021-11-18

Sahlgrenska Universitetssjukhuset


”Din resa berörde. Alla kan må bra till slut även fast det inte känns så i stunden. Man måste själv må bra för att kunna hjälpa andra på bästa möjliga sätt, det har jag tagit till mig idag. Och det ska jag ta tag i direkt med mig själv. Tack!”

” Jag tycker att man fick sig en tankeställare på att man äger sig själv. Bra tips att skriva ner saker som ger energi o tar energi. Lättare att förstå när man ser det framför sig. Att ha gnällfri dag låter toppen 
 borde alla få information om”

”Inspirerade till att stanna upp och faktiskt reflektera över sin vardag och situation, den ena som kan förändra är du själv”

”Det som mest väckte tankar tycker jag var den sista övningen med energi, det visar att man själv kanske behöver omdirigera vad som är viktigt etc. Spännande att få höra din resa och att man själv kan relatera till det”

” Bra tips med 4-7-8! Din historia var intressant. Bra att man fick fundera på sin egen situation och vad som behöver en ändras. ”

” Jag tyckte att allt var riktigt bra. Fick mycket tips som jag kommer att jobba vidare med både privat och på jobbet. Din historia liknar mycket min som jag hade det förut så önskar jag hade hört dig tidigare. Du kommer rädda många andra. ”

”Viktigt med balansen mellan arbete och fritid. Viktigt med återhämtning. Att reflektera över vad som varit bra under dagen. ”

”Blev påfallande hur viktigt det är att ta hand om sig själv. ”

”Att försöka bli bättre på att stanna upp och fokusera på stunden. Att inte göra flera saker samtidigt. Det var behövligt att bli påmind om detta eftersom det har blivit som ett inlärt beteende. ”

”Att man själv antagligen inte märker om man är utbränd/utmattad förrän omgivningen påpekar detta. ”

”Jag blev inspirerad av att skriva ner mina tankar i text så jag lättare kan se framför mig vad jag behöver jobba med för att tillgodose mina intressen och behov. Det fick mig att se en tydligare bild och gav en lättare struktur för mig själv. ”

Inspirationsföreläsning Västerås 191029

Tema #arbetsglädje #arbetsmiljö

Några citat från deltagarna (personer från skolvärden)

”Otroligt inspirerande föreläsning. Känner igen mig i det mesta du pratade om. Har gått igenom samma livsresa själv. Vi behöver nog alla få någon som talar om för oss att vi behöver stanna upp, reflektera och tänka efter.”

”Nyttigt föredrag med mycket eftertänksamhet.”

”Din berättelse berör och den väcker också tankar om att det är människan själv som ansvarar för sin resa.”

”Grunden att du själv kan påverka och förändra dina beteenden är väldigt viktigt att lyfta fram och påminnas av. Bra att stanna upp och reflektera över vardagen.”

”Jag fick ett bättre perspektiv på arbetsmiljön och hur man kan finna arbetsglädje, med små enkla knep.”

Gemensamt för alla deltagare: de uppskattade att jag delade med mig av min personliga resa!

Föreläsning Eskilstuna kommuns hälsoveckor 181114

I veckan hade jag äran att hålla en föreläsning på Eskilstuna kommuns hälsoveckor ”Hur jag undvek att  in i väggen  – inspiration och tips för en lyckligare vardag”. Ordmolnen beskriver vad deltagarna svarade kring hur föreläsningen berörde, väckte tankar och inspirerade. 

Vad berörde enligt deltagarna?

#öppenheten (mitt liv/min resa) #igenkänning (aha-upplevelse) #engagemanget (positiv energi)

Vad väckte tankar enligt deltagarna?

# praktiska övningar (egen reflektion) # bryta mönster (våga)

Vad inspirerade enligt deltagarna?

# självinsikt (ett beteende går att förändra) #kommunikation (upplevelsekuben – situation, jag tänker, jag känner, jag vill) #kunna agera (konkreta verktyg och metoder)

 

 

Föreläsning Arbetsförmedlingen 181025

En föreläsning som berörde, väckte tankar och inspirerade

Igår fick jag äran att föreläsa för ett härligt gäng (ca 60st) arbetsförmedlare med stark serviceanda. Arbetsförmedlingen befinner sig i en omorganisation – det innebär både utmaningar och möjligheter. Jag fick i uppgift att ta fram en föreläsning som berör, väcker tankar och inspirerade.

Upplägg

 • Del 1 – förståelse för hur en förändring påverkar en organisation, en grupp, en individ (teoretisk del)
 • Del 2 – min personliga resa  

Reflektioner från några av deltagarna

 • Vad berörde – ca 95% av deltagarna påpekar att det var min personliga resa berörde dem

  ”Din resa!”

  ”Vi på arbetsförmedlingen befinner oss i en väldig rörig omorganisation och vad du beskrev idag, både när det gäller teoridelen och från dina personliga erfarenheter kunde jag relatera till.”

  ”Din berättelse om din egen resa. Hur du lyckades ta dig tillbaka, utlämnande berättelse.”

  ”Jag kände att jag precis just nu behövde tipsen om att fundera på vad som ger mig resp. tar min energi. Din föreläsning gav mig motivation att faktiskt ta tag i min situation för att få en bättre balans i livet.”

 • Vad väckte tankar

”Hur viktigt kommunikation är och att faktiskt agera om man känner att något måste förändras.”

”Att alltid fortsätta se sin egen delaktighet och att vara självmedveten vid förändringar.”

”Att man kan förändra med rätt verktyg och viljan. Lyssna och viljan att få med andra.”

”Att jag behöver tänka över min situation. Ta och skriva ner vad som ger mig energi och vad som tar min energi. Mycket tänkvärt att det faktiskt är först då jag kan göra förändring!”

 • Vad inspirerade

”Att förändring är möjlig och ligger i oss själva.”

”Det som väckte tankar och inspirerade mig var hur du tacklade dina motgångar och hur jag kan ta till mig av det eftersom jag också går igenom en förändring både i privatlivet och arbetslivet.”

”Bra med den personliga berättelsen som gör att man lyssnar och tar till sig föreläsningen. Bra verktyg för feedback och att få utlopp för frustration m.m.”

”Enkla tips/verktyg som kan bidra till bättre välmående, kommunikation minskar stress! Behövs i dagens samhälle där alltfler är stressade!”

”Ditt engagemang; TACK!”

Inspirationsföreläsning Folktandvården City – maj 2018

Tema ”Vägen till ett bättre liv”

Jag hade äran att få hålla en inspirationsföreläsning på Folktandvården City! Vilken engagemang och vilket härligt gäng. Jag delade med mig av hur jag gjorde för att undvika att gå in i väggen.  Föreläsningen varvades med övningar och reflektion.
#inspiration #igenkänning #insikt #verktyg

Reflektioner från några av deltagarna

”Jag gillade att jag fick en tankeställare, det är faktiskt jag själv som kan sätta stopp för saker och planera mitt liv. Jag skulle vilja bli mer säker på mig själv, sluta oroa mig, bry mig lika mycket om mig själv som jag gör om andra. Det jag tar med mig är att stanna upp ibland och lyssna på kroppens signaler, försöka att inte vara alla tillags.” Carita Viljanen

”Jag gillade att föreläsningen utgick från personliga erfarenheter och att fakta vävdes in. Jag skulle vilja bli bättre på att säga nej till andra/annat oftare och då samtidigt säga ja till mig själv. Jag tar med mig till min vardag att jag ska börja ta mer promenader/röra på mig samt att jag vill förbättra kommunikationen i min familj.” Annakarin Ragnarsson

”Jag gillade att du berättade om ditt liv. Jag kände igen mig mycket väl i din berättelse. Jag tar med mig till min vardag att jag ska bli bättre på att säga nej och be om hjälp.” Nina

”Jag kunde känna igen flera situationer ur familjelivet. Jag skulle vilja bli bättre på att skilja på vad jag tänker/känner och fakta à vad göra för att komma vidare. Tar med mig mer fokus på jag” Lena Wedlund

”Jag gillade att få tänka efter och bli påmind om dessa saker. Att tänka på sig själv. Jag skulle vilja att kunna släppa kontrollen mer. Och inte tänka – Äh jag gör det själv. Det här tar jag med mig: Att observera och ha mera fakta och inte gå tanke och känsla.” Jeanette Hrusovar

”Jag gillade din berättelse eftersom jag kände igen mig. Då var det tröst att inte varit ensam att uppleva liknande, tappa minnet, inte leva i nuet osv. Jag skulle vilja boka in egentid. Det kommer jag att göra. ” Paula